הרצאות, סדנאות, ימי עיון

תחום ההדרכה של החברה מתייחס למסגרת הארגונית, האסטרטגית והתפישתית של תרבות הפנאי והחינוך המשלים בקהילה, וכולל מאגר מידע רחב ומגוון בנושאי קהילה, תרבות, יחיד וחברה, ניהול זמן, פנאי, תקשורת, תכנון אסטרטגי, עסקי ותקציב, יזמות, תכנים ועוד. 

ההרצאות והסדנאות מיועדות לחשוף את העוסקים בתחום לרבדים שונים בתחום עיסוקם.  בקורסים משולבים הנושאים השונים בהתאמה לקורס ונלמדים תוך כדי תהליך.
הנושאים שלהלן מוצעים גם כהרצאות: כל אחד מהמפגשים יכול לעמוד בפני עצמו וניתן להרכיב סדרה של מספר מפגשים.
כנסים וימי עיון: אנו מציעים  כנסים וימי עיון, הכוללים הרצאות וסדנאות מעשיות. הנושאים יבחרו בהתאם לאופי הפעילות, מטרותיה וצרכי המשתתפים.

נושאי המפגשים בחלוקה לקטגוריות:

חשיבה ותכנון אסטרטגי-שיווקי-תקציבי -עסקי:

תכנון אסטרטגי, שיווק ותוכנית עסקית
כדי להגיע לעשייה נבין את חיוניות הצורך בשינוי, נעבור דרך אבני דרך בחשיבה האסטרטגית ונכיר מהלכה למעשה את התבנית לתכנון אסטרטגי ועסקי לרבות חזון, הגדרת מטרות ויעדים, ניתוח מגמות השוק והסביבה, תוכנית שיווק וקביעת מדיניות ליישום התכנון האסטרטגי בהתאמה לקהל היעד ולמשאבים העומדים לרשותנו. בהרצאה יעשו התאמות והדגשים בהתאם למשתתפים.

בנייה של תוכנית תרבות שנתית מתוקצבת
בנייה של תוכנית עבודה בהסתכלות קצרה וארוכת טווח כך שתהיה ברת השגה ואפקטיבית. נעמוד על חשיבותה של תוכנית מובנית ומתוכננת מראש ונעבור על קווים מנחים ושלבים בבנייתה תוך התייחסות לנושאים כגון: צרכים והעדפות של קהל היעד, קבוצות גיל ופילוח אוכלוסיה, עקרונות לתכנון תקציבי ומקורות מימון, תכנים, פעילויות והצעות לאירועים.

בנייה של תקציב שנתי
חלק מהותי מתוכנית שנתית הנו מרכיב התקציב. אנו נלמד אודות התקציב השנתי על חשיבותו, מרכיביו ומקורות אפשריים להכנסות, נציג תקציב לדוגמא ונלמד את השלבים בבניית תוכנית תקציבית בהתאם למטרות, יעדים, צרכים, פילוח, קהלי יעד. כל זאת בהתאמה לגוף המתכנן כגון: יישוב, מחלקה או אגף ברשות.

גיוס משאבים
איך אני מגדיר מהם המשאבים הדרושים לי ?מה הן  הדרכים השונות להשיג משאבים? אלו יתרונות וחסרונות יש בכל אפיק של גיוס משאבים?

רגולציה ומוסדות הניהוליים בתחום החינוך המשלים והתרבות
נכיר את הממסד והרגולציה עמם עובדים נושאי התפקידים בתחום החינוך המשלים ותרבות הפנאי, תפקידיהם, מקור סמכותם, דרכי עבודה ונדון בסוגיות נבחרות. הרגולציה: משרדי הממשלה, בעלי ענין ומוסדות רלבנטיים וגופים מוסדיים רלוונטיים – ההרצאה תתואם לקהל היעד.

פרזנטציה – למה ואיך?
נציג את חשיבות הפרזנטציה, מאפייניה ומרכיביה, ונענה על השאלה כיצד להציג נושא בפני קהל ובעלי ענין כך שיהיה אטרקטיבי וישיג את מטרתו.


תרבות ותכן:

מערכת תרבות פנאי בקהילה
במפגש זה נכיר היבטים והגדרות למושג תרבות ונבין מה תפקידה של התרבות ככלי בפיתוח הקהילה. כמו כן, נלמד אודות המרכיבים של מערכת תרבות פנאי וכיצד ניתן באמצעותה להניע לפעולה לשם השגת מטרות קהילתיות.

הפקת אירוע קהילתי מהתכנון ועד ביצוע
עקרונות ההפקה של אירועים קטנים כגדולים, תפקידים ואחריות,  בניית תקציב, מקורות מימון, אירוע גדול בתקציב קטן, תפקידו של מפיק/ה האירוע, התכנון וחשיבותו, מרכיבי אירוע, ונציג דוגמאות לאירועים כגון: אירועי חגים, פסטיבלים, צעדות, אירועי ספורט, אירועים בהתאמה לקבוצות גיל ועוד.

מודלים ותכנים לפעילות קהילתית – מהתכנון ועד ביצוע
דרכי יישום והפקה של פעילויות מגוונות לקהילה, כגון: סדרת מנויים לילדים ולכל המשפחה ; סדרת הרצאות, מערך חוגים ; ירידים, שוק תושבים ; הקמה והפעלה של מועדון (ילדים, נוער, מבוגרים) ; הפקת עיתון קהילתי, סיפריה קהילתית, הפקת ספרים קהילתיים, תיעוד קהילתי, אירועים סביבתיים ואחרים ורעיונות שיעלו ע"י המשתתפים.

מיזם קהילתי – תכנון ודרכי יישום
מיזם קהילתי מאפשר עבודה משותפת של חברים בקהילה לקידום אינטרסים משותפים והטבעת חותם בקהילה. המיזם יכול להיות בתחום חברתי, ארגוני, תרבותי, סביבתי, תיירותי ובנושאים שונים שיועלו ע"י המשתתפים. נגדיר מטרות, נעלה רעיונות למיזמים, ונלמד את דרכי היישום.
דוגמאות ותכנים למיזמים: בית פתוח לאומנים, מפגשים עם יוצרים מהקהילה, יריד תושבים, שישי-נשי, הקמת גן שעשועים, פיסול סביבתי, קבוצת תיאטרון, מרכזי מתנדבים ופעילות התרמה, יצירת 'קהילת פנאי' סביב תחביב או עיסוק, הקמת מוזיאון מקומי ורעיונות ככל שיעלו ע"י משתתפי המפגש.

מחזור החיים של פעילות תרבות
לכל פעילות תרבות ואירוע קהילתי יש מחזור החיים. נלמד את שלביו של מחזור זה, נלמד לזהות מתי יש לשנות או לחדש ולרענן פעילות מסורתית תוך התייחסות למרכיבים השונים שבה. כמו כן, נבחן סוגי פעילויות שונים הנותנים מענה לצרכים שונים אצל הפרט ומענה מותאם לקהל היעד.

תפקיד רכז/ת התרבות והקהילה
לרכזי התרבות והקהילה חלק חשוב ומהותי בעיצוב אופיה הקהילתי והחברתי של האוכלוסיה בה הם פועלים. במפגש זה נלמד על חשיבות התפקיד, הגדרות התפקיד ומאפיינים, גורמים המשפיעים על תפקודם של הרכז/ת וכיצד ניתן להתמודד איתם, עקרונות פעולה והדגשים לטובת הצלחה בהובלה של תחום התרבות והקהילה. נשלב תרגיל "דע/י את עצמך" המקנה הכוונה מקצועית מעשית.

תפקיד התרבות בחברה מרובת תרבויות או כחברה רב-תרבותית

החברה הישראלית הינה חברה בה דרות תרבויות רבות זו לצד זו, אך לעיתים ללא קשר, או שמנהלות ביניהן התנקשויות ושסעים. נבחן מה הרקע ההיסטורי לצמיחת החברה הישראלית ומהם השסעים המרכזיים? למה שסעים אלו עלולים להוביל? ומכאן, מה תפקיד הקהילה באימוץ ערכים רב-תרבותיים? כיצד ניתן לחזק את הקהילה המגוונת דווקא מתוך חיזוק כל אחת מהתרבויות בה.

אירועים חברתיים כצוהר לגילוי עצמי:
הכרות עם יסודות תאורטיים מתוך פרספקטיבה סוציולוגית על מושג הקהילה והקהילתיות. הבחנות בין קהילות עירוניות וקהילות בישובים ובפריפריות. זליגות של "תכונות" קהילתיות לחיי העיר (גינות קהילתיות, מרכזיות המרכז הקהילתי), מערכת ערכית תרבותית כיסוד לתחושת שייכות והזדהות של חברי הקהילה כעיצוב מערכת יציבה ותחושת שייכות והזדהות. כיצד המודרניזציה משפיעה, חזרה לקהילות של פעם. השימוש במודרניזציה (קבוצות וואטאפ- אמהות מבשלות, הסעות וכו'), אירועים קהילתיים בשכונות.

פנאי:

תכנון זמן אפקטיבי
התבוננות על מושג הזמן ומשמעותו עבורנו, בחינתו לאור חזון ומטרות אישיות, הכרת טכניקות ועקרונות פעולה לתכנון זמן בדגש על העדפות ובחירות בזמן הפנוי.

מושג הפנאי ודרכים לביטויו בקהילה על קבוצותיה השונות
מושג הפנאי הוא מיסודות איכות החיים, ומהווה בסיס להבנה בבניית תוכנית תרבות קהילתית.
נכיר את התפתחות והגדרות הפנאי; חשיבותו, גורמי רקע המשפיעים על דפוסי פנאי ; ממצאים מחקריים לניצול הפנאי בארץ, הקשר בין פנאי והכנסה; נוער ופנאי ; הגיל השלישי ופנאי ; דרכי ביטוי לפנאי ; סכנות וסיכויים בפנאי ; פנאי אישי וקהילתי.

הגיל השלישי בפנאי – מאפייני צריכה ובניית תוכנית פעולה אישית וקהילתית
נכיר את התפתחות והגדרות הפנאי; חשיבותו וגורמי רקע משפיעים על דפוסי פנאי ; נלמד על מאפייני הפנאי בגיל השלישי, נציג ממצאים מחקריים, נציג דוגמא לאמצעי מחקר – שאלון פנאי אישי וקהילתי המותאם לקהל היעד, נתכנן ונבנה תוכנית פעילות העונה על מאפיינים וצרכים בגילאים מבוגרים.

נוער בפנאי – מאפייני צריכה ותוכנית פעולה
נכיר את התפתחות והגדרות הפנאי, חשיבותו וגורמי רקע משפיעים על דפוסי פנאי, נלמד על מאפייני הפנאי של בני הנוער, סיכוי מול סיכון בזמן הפנוי, ממצאים מחקריים אודות מאפייני פעילות הנוער בזמנם הפנוי כמו מחקרים בנושא התנדבות נוער, נציג דוגמא לאמצעי מחקר – שאלון פנאי אישי וקהילתי המותאם לקהל היעד, נתכנן ונבנה תוכנית פעילות לנוער.

שותפות, מעורבות ותקשורת בקהילה:

שיתוף והנעת הקהילה למעורבות  החשיבות והדרכים
מה בין שותפות למעורבות, הגורמים המשפיעים, זיהוי צרכים והעדפות, דרכים להעלאת המעורבות וההשתתפות של התושבים בפעילות התרבות והפנאי ובעלי תפקידים אחרים. 

עבודה בשותפויות ובשילוב
איך מגדירים שותפויות וכיצד מגיעים להסכמה לגביהן , כיצד עובדים עם ארגונים אחרים בשיתוף פעולה מהם השלבים הטבעיים בשותפות, מהם התנאים הפסיכולוגיים והארגוניים המעודדים עבודה בשותפות ומהן רמות השותפות הקיימים בעבודה עם שותפים ,

שיתוף דרך וועדות בפיתוח קהילתי
נלמד על החשיבות והדרכים של שיתוף התושבים באמצעות ועדות שונות, דרכים להעלאת המעורבות וההשתתפות בוועדות, נציג סוגים שונים של ועדות בהתאם למטרות, קהלי יעד ומשאבים קיימים ונדון בהיבטים שונים של סוגיה זו.

ניהול ישיבות צוות
איזה סוגי ישיבות קיימים איך לנהל אותם מהם התנאים שיש להכין כדי ליצור ישיבות מסוגים שונים, איזה תוצרים אנחנו רוצים לקבל מהישיבות ומה לעשות איתם

 עקרונות הגישור אותם ניתן לאמץ בתקשורת קהילתית וכדרך ליישוב סכסוכים
חשיבות ואחריות גדולה עומדת בפיתחה של קהילה חברתית כדי להביא לפתרון מחלוקות ובו בעת לשמר את חיי הקהילה, החברה והשכנות. נכיר את הליך הגישור כדרך ליישוב מחלוקות הקיימות בקהילה, על מטרותיו ועקרונותיו.

הליכים אלטרנטיביים ליישוב סכסוכים בקהילה ודרכים ליישומם
נכיר הליכים ליישוב סכסוכים מחוץ לבית המשפט ביניהם גישור ובוררות, המאפשרים לחיות ביחד גם לאחר פתרון המחלוקת בקהילה שיתופית, חברתית וגיאוגרפית.

הקהילה והיחיד ;  קבוצות גיל בקהילה:

פיתוח קהילתי
נושא חשוב זה חובק בתוכו מערך ארגוני רחב המתייחס להיבאים חברתיים, קהילתיים, פיסיים וכלכליים. בהרצאה זו יוצגו הרבדים השונים בפיתוח קהילתי בהדגש על היבטים חברתיים וקהילתיים, חשיבות, דרכי פעולה ודוגמאות.

הפרופיל הקהילתי – המשאב האנושי
צעד חיוני בתכנון קהילתי הנו הכרת הקהילה על הצרכים, הערכים והעדפות של הפרט והאוכלוסיה. נערוך פילוח קהלים על פי מדדים שונים, נציג כלים להכרת הקהילה כולל דוגמאות.

קהילה- יש עוד חיה כזו?
כבסיס לבניית תוכנית פעולה בקהילה, יש חשיבות להכרת היסודות התאורטיים בתחום. מפגש זה נותן פרספקטיבה סוציולוגית על המושג קהילה וקהילתיות. האם עוד קיימת היום ואם כן מה המאפיינים שלה לעומת המאפיינים בעבר? האם ניתן למצוא מאפיינים שנוזלים מהקהילה הכפרית לזו העירונית ולהיפך (בתי קפה טרנדים, מסיבת חילופי בגדים וכו). מה תפקיד הקהילה בעולם אינדיבידואלי.

מי צריך קהילה?
הרצאה זו מפרקת את מה שנהוג לקבל כמובן מאליו בהקשר הקהילתי. מדוע צריך בכלל קהילה? מי צריך לדאוג לצרכיה ומי אמור להרוויח מקיומה? מודעות לקשיים של הקהילה מאפשרת פעולה שתקלע לצרכיה. במפגש זה נבדוק אם בכלל יש צורך בקהילה, ואם כן, האם אלו צריכים אינדיווידואליים או קולקטיביים או שמא לא ניתן להפריד בינהם? מה האישי נותן לחברי ולהיפך? ואיך יחיד-חברה מעצים הן את הפרט אך גם את החברה עצמה.

מסע ללב הקהילה
מפגש חוויתי שמטרתו לערוך מסע לתוכי ולתוך הקהילה שלי. נשאל מהו מסע?  כיצד מוגדר מסע בכל תרבות? האם מסע מחייב לצאת מהמקום בו אנו נמצאים לעבר מקום רחוק, אקזוטי? או יכול גם להיות תהליך שאנו עוברים בתוך הקהילה המוכרת לנו? כיצד תהליכי מסע משפיעים על עיצוב מבנים חברתיים, תרבותיים ונפשיים הן ברמת הפרט והן ברמת החברה והקהילה?

נערוך מסעות, נקח את התרמיל המדומיין שלנו, בין סמטאות מוחשיות וסמטאות ליבנו, ונתנסה בשרטוט מפת הקהילה שלנו כפי שאנו חווים אותה. כל אחד ואחת ומסעו/ה הוא. אם אילו כלים פרקטיים ניתן לחזור מהמסע לקהילה?

אור מבעד לסדקים – לחיות ביחד בעולם של לחוד
העולם הפוסטומודרני מזמן חיים מהירים, תזזיתיים, שלעיתים רבות מוביל לתחושת ניכור ובדידות. יחד עם זאת עולם זה מאפשר עצירה והתבוננות על מגוון צורות החיים השונות בין עם בקהילות גאוגרפיות או מדומיינות. כיצד ניתן למצוא את האור מבעד לסדקים בחיים שמושכים לכיוון אחד אינדיבידואלי וכמהים לתחושת שייכות מצד שני.

לחיות ולהזדקן בקהילה
כל תרבות נוהגת אחרת בדאגה או אי דאגה לאוכלוסייה המבוגרת. מהי זיקנה, איך היא מגולמת בתרבויות שונות, מה השתנה בחברה הישראלית ויחסה לזקנייה? מה תפקיד הקהילה ביצירת סביבה מיטיבה עם אוכלוסייה המבוגרת?

נשים בקהילה
הרצאה זו דנה בשינויים במעמד האישה לאורך ההיסטוריה, ובהשפעה של שינויים אלו על הנעשה בקהילה. האם על הנשים לשאת את "הלפיד הקהילתי" ולשמר את המימד הקהילתי? נדון בשאלות כמו  מהי חלוקת העבודה בין גברים לנשים בשימור אושיות החברה האנושית; מה קרה לנשים בעולם המערבי ובישראל בשנים האחרונות; באילו תחומים השתפר מצבן – הכלכלי, התעסוקתי וכן הנפשי, ובאילו תחומים מצבן הורע? איך שינויים אלו השפיעו על המסגרת הקהילתית?

נוער: דור ה-Y ודור ה-Z– דורות בקונפליקט מובנה
האם אכן הנוער היום שונה מקודמו. מה המשמעות של "דור דור ושגעונותיו" (ארווינג גופמן) במפגש בסיס תאורטי לגבי מהו דור? מה מאפייני דור ה-Y ודור ה-Z? איך השינויים הטכנולוגיים, והתרבותיים משפיעים על הדור, ומה אנו יכולים ללמוד מדור ה-Z על החברה ועל מבנה החברה והקהילה בעיצוב דור העתיד.

נוער– "אני ואני ואני ואני"…
האם אכן הנוער היום דואג רק לעצמו? נבחן את מושג הדוריות ונמפה את ההבדלים בין הדורות השונים, האם חייב שתהיה התנגדות בין רצונות אישיים לצרכים חברתיים? מהם חוויות בני הנוער היום ומה תפקיד הדור שקודם לו בעיצוב הזהות האישית והחברתית?

האחר הוא האני – תפקיד הקהילה בשילוב בעלי מוגבלויות
ב-1998 קיבלה הכנסת את חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, בחוק מוגדר אדם בעל מוגבלות "אדם עם לקות פיסית, נפשית או שכלית לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית, אשר בשלה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים". אל מה קורה בפועל.  על אף החוק עדיין אנשים עם מוגבלות בישראל נדחקים הצידה- סובלים מסטיגמות, מופלים לרעה, ולא משולבים בעבודה ובחברה. לקהילה תפקיד מרכזי בשילוב בעלי מוגבלויות בחברה.

פוסט-חילוניות- בין החילון לדת
החברה המערבית ניתן לתאר כחברה "פוסט-חילונית" שבה הגדרות נוקשות של דתיות וחילוניות תופסות מקום לספקטרום רחב יותר ומאפשרות ביטוי להיברידיות, לריבוי זהויות, קבוצות ומופעים אחרים שקשה להגדיר בצורה ברורה כדתיים או כחילוניים. החברה הישראלית הינה חברה ייחודית בהקשר הזה שכן מושתתת על היות חברה יהודית דמוקרטית. לאמור, בין הדתית לעמדה שמבשרת את החילוניות, הדמוקרטיה. נעלה דיסוננס זה שבין הדתיות לחילוניות ונבחן אפשרויות להפיכת הקונפליקט הזה כחלק אינהרנטי מהחברה הישראלית ומה תפקיד הקהילה באיחוי המתח.

ישראל בעידן פוסטמודרני – התמודדות הקהילה עם חברה מרובת משמעויות
העידן הפוסטמודרני מאופיין בין היתר בכך שאין אמת אחת ובריבוי המשמעיות. בחברה שבה מאפיינים פוסטמודרנים בה אבדה האמונה באידיאולוגיה ובערכים המתיימרים להיות בעלי תוקף אובייקטיבי ואוניברסלי, ניתן למצוא מרכיבים שמובילים לבלבול לשבר ואי נחת חברתית. מרכיבים אלו משפיעים גם על הקהילות השונות. בקורס זה נבחן את העידן. נבין מה התיאוריה הפוסטמודרנית מלמדת אותנו על העולם היום? נבחן מה התפקיד של הקהילה בעידן מרובה משמעויות בשימור הסולידריות והערבות ההדדית , ותחושת השייכות והביטחון.

 בין הפרקטיקה לתיאוריה
בהרצאה זו נערוך הכרות עם מושגי יסוד של החשיבה האנתרופולוגית והסוציולוגית. נראה כיצד אותם מושגים תאורטיים משפיעים על החלטות ומעשיים בחיי היומיום של היחיד, הקהילה, והיחיד בקהילה. וכיצד ניתן דרך הבנה מעמיקה של המשגות תאורטיות ליישם שינויים פרקטיים בקהילה.

אתכם בכל הארץ