הרצאות וכנסים

מפגשים – הרצאות וסדנאות, כנסים

המפגשים המפורטים להלן מיועדים לחשוף את העוסקים בניהול וארגון מערכת תרבות ופנאי בקהילות לרבדים שונים בתחום עיסוקם ולמידע רחב – החל ממושגי יסוד שיהיו להם "כחומר ביד היוצר" כגון פנאי, תרבות, קהילה וחברה, שותפות ומעורבות קהל היעד ; המשך בתכנון אסטרטגי בניית תקציב ועד ליישום בפועל של תוכניות תרבות, אירועים ומיזמים קהילתיים.
המפגשים מוצעים כהרצאות בודדות, אם כי נכון יותר להרכיב סדרת מפגשים או כנסים בהתאם לאופי הפעילות, מטרותיה וצרכי המשתתפים.

המשגה והכרת היסודות של פנאי-תרבות-קהילה

פנאי:

מושג הפנאי ודרכים לביטויו בקהילה
פנאי הוא מרכיב בעל ערך רב ביותר לפיתוח קהילה מפותחת, בתנאי שיש מודעות ליתרונותיו ולתועלת שבו. במפגש זה נכיר את התפתחות והגדרות הפנאי, חשיבותו, גורמי רקע המשפיעים על דפוסי פנאי, ממצאים מחקריים לניצול הפנאי בארץ, הקשר בין פנאי והכנסה, נוער ופנאי, הגיל השלישי ופנאי, דרכי ביטוי לפנאי, פנאי ואיכות חיים, סכנות וסיכויים בפנאי ; פנאי אישי וקהילתי.

הגיל השלישי בפנאי – מאפייני צריכה ובניית תוכנית פעולה אישית וקהילתית
נכיר את התפתחות והגדרות הפנאי; חשיבותו וגורמי רקע משפיעים על דפוסי פנאי ; נלמד על מאפייני הפנאי בגיל השלישי, נציג ממצאים מחקריים ודוגמה לאמצעי מחקר של פנאי אישי וקהילתי, נתכנן ונבנה תוכנית פעילות העונה על מאפיינים וצרכים בגילאים מבוגרים.

נוער בפנאי – מאפייני צריכה ותוכנית פעולה
נכיר את התפתחות והגדרות הפנאי, חשיבותו וגורמי רקע משפיעים על דפוסי פנאי, נלמד על מאפייני הפנאי של בני הנוער, סיכוי מול סיכון בזמן הפנוי, ממצאים מחקריים אודות מאפייני פעילות הנוער בזמנם הפנוי כמו מחקרים בנושא התנדבות נוער, נציג דוגמה לאמצעי מחקר – שאלון פנאי לנוער, נתכנן ונבנה תוכנית פעילות לנוער.

תרבות ; מערכת תרבות ופנאי בקהילה:
במפגש זה נכיר היבטים והגדרות ל'תרבות' ומהותה – הלב הפועם בקהילה. נלמד אודות המרכיבים של מערכת תרבות פנאי וכיצד ניתן באמצעותה להניע לפעולה לשם השגת מטרות קהילתיות.

קהילה:

לכל קהילה מאפיינים המייחדים אותה שעליהם יש לתת את הדעת בעת תכנון ארגוני כלשהו. בתחום תרבות ופנאי יש לשים דגש בעיקר על המרקם האנושי והדמוגרפי כגורמים המשפיעים על הפוטנציאל ועל אופי הפעילות בקרב חבריה. במפגש נלמד מהי קהילה?; גורמים קהילתיים המשפיעים על פעילות תרבות ופנאי; פרופיל קהילתי – כלים להכרת הקהילה, פילוח אוכלוסייה ודרכים לחקר העדפות ותפיסות סובייקטיביות של קהל היעד. ; מהי קהילה דיגיטלית? משמעותה, תפקידיה וחשיבותה כמנוף לפיתוח קהילתי.


תפיסת התפקיד של מנהלי ורכזי תרבות ופנאי בקהילה:

לרכזי התרבות והקהילה חלק חשוב ומהותי בעיצוב אופי הקהילה והחברה באוכלוסיה שבה הם פועלים. מפגש זה עוסק בחשיבות התפקיד, בהגדרותיו ובמאפייניו, בגורמים המשפיעים על תפקודם וכיצד אפשר להתמודד עימם, וכן עקרונות פעולה ודגשים לטובת הצלחה בהובלה של תחום חשוב זה.

 שיתוף והנעת הקהילה למעורבות — החשיבות והדרכים:

מה בין שותפות למעורבות?, הגורמים המשפיעים, זיהוי צרכים והעדפות, דרכים להגברת המעורבות, יתרונות וקשיים בשותפות תושבים, דרכים ודוגמאות להגברת המעורבות ; שיתוף דרך ועדות קהילתיות: דרכי הפעולה של הוועדות, דוגמאות לוועדות בתחום תרבות ופנאי.

תכנון אסטרטגי – איסוף מידע וניתוחו

תרבות ופנאי בתהליך אסטרטגי

מפגש זה עוסק במרכיבי האסטרטגיה והשימוש בהם בהתאמה לעולם העשייה בתחום התרבות והפנאי בקהילה. כדי להגיע לעשייה מיטבית נבין את חיוניות הצורך בשינוי, נעבור דרך אבני דרך בחשיבה האסטרטגית ונכיר הלכה למעשה את התבנית לתכנון אסטרטגי ועסקי; כלים להכרת הקהילה; מציאת יתרונות וערך מוסף ; יישום ודוגמאות התכנון האסטרטגי בהתאמה לקהל היעד ולמשאבים העומדים לרשותנו.

בניית תוכנית תרבות ופנאי שנתית ותקצובה
בנייה של תוכנית עבודה בהסתכלות קצרה וארוכת טווח כך שתהיה ברת השגה ואפקטיבית. נעמוד על חשיבותה של תוכנית מובנית ומתוכננת מראש ונעבור על קווים מנחים ושלבים בבנייתה תוך התייחסות לנושאים כגון: צרכים והעדפות של קהל היעד, קבוצות גיל ופילוח אוכלוסיה, עקרונות לתכנון תקציבי ומקורות מימון, תכנים, והצעות לפעילות פנאי, אירועים ומיזמים קהילתיים.

בנייה של תקציב שנתי
חלק מהותי מתוכנית שנתית הנו מרכיב התקציב. נלמד אודות התקציב השנתי על חשיבותו, מרכיביו ומקורות אפשריים להכנסות, נציג תקציב לדוגמה ונלמד את השלבים בבניית תוכנית תקציבית בהתאם למטרות, יעדים, צרכים, פילוח, קהלי יעד. כל זאת בהתאמה לגוף המתכנן כגון: יישוב, מחלקה או אגף ברשות.

פרזנטציה – למה ואיך?
נציג את חשיבות הפרזנטציה, מאפייניה ומרכיביה, ונענה על השאלה – כיצד נכון להציג נושא בפני מקבלי החלטות ובעלי ענין כך שיהיה אטרקטיבי וישיג את מטרתו.

 יישום תוכנית תרבות ופנאי – מן התכנון ועד לביצוע

הפקת אירוע קהילתי
במפגש נלמד את עקרונות ההפקה של אירועים קטנים כגדולים, מטרות של אירוע קהילתי ; אירוע גדול בתקציב קטן ; "תחום זמן התכנון"; נושאי תפקידים ; תהליך תכנון ונוהל הפקת האירוע ; סוגי אירועים קהילתיים ; תוכן אירוע בחלוקה לקטגוריות ; תקציב האירוע ; הצעות ודוגמאות לאירועים ולפעילות תרבות ופנאי בהתאמה לקבוצות גיל.

 הפקת מיזם קהילתי
מיזם קהילתי הוא פרי עמלם של קבוצת אנשים ביצירה משותפת המאפשרת להוציא את פוטנציאל הפרט בקהילתו מן הכוח אל הפועל. איכות התוצר הסופי נמדדת לא רק בנראות של המיזם אלא גם בתחושת החיבור של אדם־חברה־מקום ובערך המוסף הנלווה לה. תוצרי המיזמים משתנים ומותאמים לקהל היעד ולמטרותיו ומשאירים חותם קהילתי מעולמות תוכן שונים, ביניהם עולם האומנות, התרבות, הכתיבה, התיעוד, ההנצחה, פיתוח מנהיגות חברתית, קבוצות פנאי, סביבה, תיירות ותחומים נוספים, בהתאם למשאבי ולצורכי הקהילה. במפגש זה נעסוק במטרות המיזם הקהילתי, גורמי הצלחה, שלבים בביצוע מיזם קהילתי, רעיונות למיזמים קהילתיים ודוגמאות להפקות של מיזמים קהילתיים.


הפקה של סדרות ומערכי תרבות ופנאי

התוכנית השנתית היא רצף של אירועים הנשזרים לאורך חודשי השנה. נוסף להם ובמקביל מתקיימים מערכים של פעילות תרבות ופנאי, אשר לכל אחד מהם נדרשת הפקה נפרדת, כגון מערך חוגים, תוכנית מינויים לילדים, ארגון והפעלה של מועדוני נוער | צעירים | גיל שלישי, הפעלת ספרייה ותוכנית העשרה ועוד רעיונות שיעלו ע"י המשתתפים. במפגש נעסוק במטרות, בשלבי התכנון והביצוע, ונעלה רעיונות ודוגמאות להפקות של סדרות ומערכי תרבות ופנאי.


תכנון וארגון מערך פנאי בזמן חירום:

"כשהתותחים רועמים המוזות שותקות", ואת מקומה של השגרה המבורכת תופס מצב חירום המלווה בתחושות פחד, חרדה, בלבול, חוסר אונים, פגיעה בביטחון האישי, חוסר ודאות ואף מצבים של טראומה אישית או קולקטיבית. בשעת חירום מעצים הפנאי את ההשפעה שלו על הפרט, חשיבותו ויתרונותיו בשגרה גוברים, ולצד זאת פעילויות הפנאי מקנות אפשרות להפגת מתחים והעצמה של החוסן החברתי ותחושת הביטחון. הפנאי מאפשר לווסת רגשות שליליים ולתעל התנהגות המבטאת מצוקה לפעילות בונה וחיובית, תוך כדי בנייה של שגרה מובנית וארגון יעיל של הזמן. למול זה, בקהילה ללא פעילות מאורגנת בשעת חירום עלולות להתגבר תחושות המצוקה, התסכול, הכעס הבלבול וחוסר הוודאות. במצב חירום על הרשות המקומית ונושאי תפקידים בתחום תרבות, פנאי, חברה וקהילה להיכנס לפעולה בונה אשר תעודד חוסן וצמיחה אישית וקהילתית ותפחית את הסיכון לפוסט־טראומה.

במפגש זה נעסוק בעקרונות מנחים בבניית מערך פנאי בחירום בקהילה ; אוכלוסיות יעד ; שלבים בבניית מערך פנאי בחירום בקהילה ; ועדות חירום ופנאי ; תכנים ומאפייני פנאי אישי, קהילתי ומשפחתי בחירום.